Підсумки щорічної звітної наукової конференції викладачів, докторантів, аспірантів та студентів університету за 2022р.

3-7 квітня у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбувалась щорічна звітна наукова конференція викладачів, докторантів, аспірантів та студентів університету за 2022р.

4  квітня на факультеті психології проведено пленарне засідання секції психології, філософії, соціології та релігієзнавства, на якому заслухано та обговорено доповіді на актуальні для сьогодення теми.

Зокрема, доктор психологічних наук, професор Віктор МОСКАЛЕЦЬ представив доповідь “ Екзистенційно-аналітичний підхід до психотравм війни», у якій наголосив, що актуальність даної теми зумовлюється масованим, катастрофічним травмуванням психіки людей жахливими злочинами московитських загарбників в Україні, що вимагає створення належних умов для надання ефективної психологічної допомоги особам, які потерпають від наслідків психотравм цієї війни.  Попереднє вивчення особливостей даних психотравм привело дослідників до гіпотетичного висновку, що на загал вони вимагають підходу, який за своєю сутністю є екзистенційно-аналітичним. Актуальність дослідження підвищується тим фактом, що екзистенційний аналіз (логотерапія) вивчається й практично використовується в Україні все ще недостатньо.

У доповіді “Принцип «сродної праці» Г. Сковороди як діалектична суперечність: співвідношення теоретичного та практичного вимірів» кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Степан ВОЗНЯК, спираючись на філософію Г. Сковороди та діалектичну логіку Г. Гегеля, запропонував слухачам альтернативний варіант розуміння принципу сродності, котрий може більш ефективно орієнтувати сучасну людину у її смисложиттєвих та професійних виборах.

5 квітня відбулись засідання підсекцій загальної та клінічної психології; психології розвитку; соціальної психології; історичних та теоретичних проблем філософії; соціології та філософського аналізу сучасності. Під час засідань підсекцій розглянуто результати наукових пошуків докторантів, аспірантів та викладачів, обговорено актуальні проблеми сучасної психології, філософії, соціології та накреслено перспективи подальших досліджень. За результатами конференції учасники мають можливість опублікувати тези доповідей у збірнику матеріалів звітної конференції за 2022р.

6 квітня проведено засідання студентських підсекцій, за результатами роботи яких визначено кращі доповіді на нагороджено студентів грамотами.

Так, підсекція загальної та клінічної психології представила до нагородження грамотами Кобилянську Наталію – студ. ІV курсу ОР бакалавр факультету психології  та Кобилянську Надію – студ. ІV курсу ОР бакалавр факультету психології; рекомендувала до друку у збірнику наукових праць студентів «Еврика- ХХІІІ» тези Синюка Ігора – студ. І курсу ОР магістр факультету психології  ОП «Клінічна та реабілітаційна психологія» та Нікішиної Олександри Андріївни – студ. І курсу ОР магістр факультету психології  ОП «Клінічна та реабілітаційна психологія»

Підсекція психологія розвитку представила до нагородження грамотами Головчак Надія (СОБ-31), Ліуш Христину (СОММ-21) ; рекомендувала до друку тези доповідей Когут Вікторії  (студ. 1 курсу ОР Магістр факультету психології ОП «Психологія»), Колотило  Ірини студ. 1 курсу ОР Магістр факультету психології ОП «Психологія»).

Підсекцією соціальної психології за  змістовний виступ на звітній науковій конференції було прийнято рішення нагородити грамотами університету таких студентів: Брух Тетяну (студ. 4 курсу ОР бакалавр ОП «Психологія), Стеція Володимира (студ. 1 курсу ОР Магістр факультету психології ОП «Психологія»), Зозук Ольгу (студ. 4 курсу ОР бакалавр ОП «Психологія). До друку у збірнику студентських наукових праць «Еврика-ХХІІІ» рекомендовано включити тези повідомлень Слюсаренко Надії (студ. 1 курсу ОР Магістр факультету психології ОП «Психологія»), Гринишин Юлію (студ. 1 курсу ОР Магістр факультету психології ОП «Психологія»).

 

Підсекція історичних, теоретичних та практичних проблем філософії за змістовний виступ представили до нагороди Х. Корнят (студ. ІV курсу ОР бакалавр факультету психології). Рекомендовано до друку тези повідомлень студентів Ж. Маслянко (Студ. ІІІ курсу ОР бакалавр факультету психології), В. Соколов (Студ. ІІ курсу ОР бакалавр факультету психології)

На підсекції української культури та релігієзнавства відзначено грамотою виступ М. Кубарич (студ. І курсу ОР бакалавр факультету іноземних мов), рекомендовано до друку тези доповідей таких студентів як С. Пономаренко (Студ. І курсу ОР бакалавр факультету іноземних мов), В. Хацевич (Студ. І курсу ОР бакалавр факультету іноземних мов)