Проєкт «Психологічна підтримка вчителів»

Стартує проект «Психологічна підтримка вчителів» Державної служби якості освіти України за участі викладачів факультету психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

 

У рамках проекту «Психологічна підтримка вчителів» Державної служби якості освіти України викладачі факультету психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Паркулаб О.Г., Федик О.В., Федоришин Г.М., Чуйко О.М. 27 квітня розпочинають дистанційні тренінги з двома групами вчителів (з Львівської та Херсонської областей).

Мета проекту – надання психосоціальної та емоційної підтримки вчителям в умовах війни. Тематика тренінгів спрямована на розвиток у вчителів навиків психологічної підтримки і безпеки, педагогічної підтримки та вирішення конфліктних ситуацій в умовах війни. Зокрема, розглядатимуться наступні проблеми: подолання наслідків стресу та уникнення посттравматичного стресового розладу, розвиток навичок  життєстійкості педагогів, як навчити дітей розуміти емоції та виражати їх, допомога дитині пережити втрату, проведення уроків під час війни, як говорити з дітьми про війну, підтримка батьків учнів у кризовій ситуації, створення безпечного простору на онлайн-уроці, профілактика конфліктів у класі (клас з внутрішньо-переміщеними учнями), оптимізація групової взаємодії.

Слід відмітити, викладачі факультету психології включаються у різні форми психологічної чи науково-методичної допомоги освітянам. Так, колективом НПП факультету психології розроблено поради для педагогів як адаптувати дітей, які пережили ситуації напруження.

У квітні – травні викладачами факультету психології буде проведено серію тренінгів для школярів 10-11 класів 46 навчальних закладів. Основна тематика тренінгів – усвідомлення проблем, стабілізація емоційного стану та розвиток стресостійкості, мотивація.