Не всі шрами є фізичними

     Тьютор факультету психології Лещишин Тетяна провела інтерактивний семінар із першокурсниками на тему аб’юзивних стосунків – таких, що мають систематичні порушення особистих меж, спілкування з недовірою чи неповагою. Тут завжди є жертва і агресор, які ніколи не міняються місцями.
Кривдник-аб’юзер – майстер маніпуляції, він систематично шантажує жертву, ревнує, принижує, кепкує, ображає, впливаючи таким чином на емоційний стан жертви та її самооцінку.
Жертва аб’юзу може і не підозрювати, що перебуває у насильницьких стосунках, може виховуватися у такому середовищі, сприймаючи його за норму. Так і виникають «виправдання» кривдникам: «Контролює, бо хвилюється», «Ревнує, бо кохає», “Критикує, бо хоче якнайкраще» тощо. Однак у здорових взаєминах немає місця зневазі, немає суб’єкта й об’єкта стосунків, а є партнерство, розуміння почуттів і потреб усіх учасників взаємодії, гнучкість.
Найкраща терапія таких стосунків – це попередження! Тому упродовж семінару студенти з’ясували:  причини аб’юзивних стосунків, види аб’юзу та їх індикатори. Найбільшу зацікавленість викликало питання побудови здорових стосунків, ненасильницької комунікації.
Звичайно, за один семінар усієї теми не розкриєш, тому питання побудови гармонійних сімейно-шлюбних стосунків буде розкриватися під час наступних  зустрічей.
“Запам’ятайте! Немає значення, у чому ви одягнені, з якої ви сім’ї, скільки вам років і якої ви статі, яка у вас посада і статус, – ніхто немає права здійснювати насильство над іншим. Цьому ніколи не буде виправдання. Не мовчіть і не бійтесь, знайте – те, що вам “здається” – насправді “не здається”.