Майстер-клас «Психологія натовпу. Як зберегти тверезий розум та не піддатись впливу натовпу”

Тьютор Марія Сторчоус у співпраці з викладачем Кулешою-Любінець М. М.  провели тренінг на тему «Психологія натовпу. Як зберегти тверезий розум та не піддатись впливу натовпу”.

Тематика тренінгу виникла не випадково, адже саме у цьому семестрі Марія вивчає курс «Психологія масової свідомості».

На тренінгу були присутні студенти першого та другого курсів.

Учасники обговорили визначення та основні характеристики натовпу, рекомендації щодо безпечного перебування у натовпі та спробували малюнкову методику “Яка ти страва?”.

Студенти підкреслили важливість отриманих знань для повсякденного життя, зокрема технології попередження масифікації й правила безпечної поведінки у натовпі,  та волонтерської діяльності.

Марія розповіла учасникам тренінгу, що одноклітинні організми мають багато спільного із натовпом.

Тіло евглен, яке складається лише з однієї клітини, побудоване таким чином, щоб вони могли харчуватись як гетеротрофно, так і  автотрофно за сприятливих умов. В них є світлочутливе вічко, яке вловлює сонячні промені і тим самим сигналізує про можливість фотосинтезу. Якщо посвітити ліхтариком у цей акваріум, то дані організми почнуть рухатись в сторону подразника. На відміну від інших жителів акваріуму, до прикладу, амеб. Вони ніяк не відреагують на світло.

У натовпі, евгленами будуть найактивніші учасники, які зацікавлені в тому, що відбувається. Вони рухатимуться до центру. Тоді як амеби – пасивні і незацікавлені – рухатимуться до периферії (феномен поляризації). Розглянемо детальніше перших. До них будуть відноситися лідери, люди, які піддаються навіюванню і наслідуванню поведінки, схильні до агресії (бандити в тому числі), психічно хворі, особи, які перебувають в стані зміненої свідомості (в наркотичному чи алкогольному сп’янінні). Ними керуватимуть перш за все емоції, а не тверезий розум.