Осіння дебатна школа у Прикарпатському національному університеті

Осіння дебатна школа у Прикарпатському національному університеті

30 листопада – 1 грудня 2019 року на філософському факультеті ПНУ ім. В. Стефаника відбулась осіння дебатна школа, котра зібрала понад 40 учасників з Івано-Франківських шкіл. Організаторами школи були учасники дебатного клубу на філософському факультеті (голова оргкомітету – Орест Багрій, учасники – Василь Чорнописький, Степан Возняк, Ростислав Барабаш, Всеволод Борисов, студенти першого курсу спеціальності «філософія»), співорганізаторами виступили ГО «Інститут неформальної освіти» та «Молодь Прикарпаття». Заходу передувала низка тренінгів у школах Івано-Франківську №5, №1, № 24, №22. Тренерами та суддями школи стали студенти філософського факультету Орест Багрій, Степан Стефурак, викладач та координатор дебатного клубу Степан Возняк, сертифікований суддя Федерації дебатів України, випускник філософського факультету Ростислав Барабаш а також запрошені з Луцька та Вінниці тренери: Роман Бобрівник, Анна Козлюк та Сергій Давидов.

В рамках школи відбувся міні-турнір з дебатів у британському парламентському форматі на різноманітні суспільно вагомі теми, актуальні та доступні для школярів (наприклад, «Ця палата обере“GAPyear” після завершення шкільної освіти», «Ця палата обмежить час користування соціальними мережами»). Переможцем турніри стала команда «КЗД» у складі Бабчук Юлії та Бабчук Ірини, учениць фізико-технічного ліцею і спеціалізованої школи №1. Загалом учасники, слухачі тренінгів та спостерігачі відзначили особливу атмосферність та дружність заходу, високий рівень якості тренінгів та їх практичну значущість, цікаві та змістовні суддівські розбори промов учасників.

Дебатні заходи такого типу сприяють інтеграції учнів шкіл до сучасних комунікативних процесів, формуванню критичного та аналітичного мислення, здатності оперативно та якісно побудувати логічну та аргументовану промову, вести толерантну та цивілізовану дискусію щодо суперечливих та складних тем – тому вони неодмінно викликають увагу дедалі нових учасників.